Ovo je Naša priča

 • Početak

  Preko dvije stotine godina tradicije u uzgajanju vinove loze , vinarstvu i podrumarstvu obitelji Budinšćak na visoki nivo podiže još krajem 19 st. Mijo Budinšćak. On kao dugogodišnji načelnik općine Sveta Jana te kao veliki vinogradar u čijem vlasništvu je tada gotovo 60 tisuća čokota kvalitetnih i stolnih sorti kao što su: portugizac, lovrijenac, frankovka, kraljevina, šipelj, graševina i muškat žuti od kojih proizvodi cijenjena vina. Od grožđa sorte muškat žuti uz još neke druge sorte proizvodi vino kojem daje ime „MUŠKATEL“ čije ime se preko 100 godina zadržalo u obitelji s tom razlikom da umjesto muškata žutog danas u proizvodnji MUŠKATELA kao bazu koristimo muškat ottonel.

 • Mijo Budinšćak kao trgovac vinom i vrsni podrumar čije su vještine cijenjene od strane mnogih poznavatelja vina, kako vlasnika restorana i birtijaša, do gospode i običnih ljudi od Zagreba i Karlovca preko Slovenije i dalje, postiže zavidne rezultate.

 • Zlatna diploma

  Davne 1928. godine sudjelujući na prvoj izložbi i sajmu vina u Zagrebu biva nagrađen ZLATNOM DIPLOMOM, te na taj način potvrđuje svoje umijeće i ljubav u proizvodnji i njezi kvalitetnih vina.  Svoju ljubav prenosi na svoje potomke, a napose na unuka Janka koji tradiciju obitelji u proizvodnji kvalitetnih vina zvanjem diplomiranog inženjera agronomije i zanimanjem enologa, kao prvi u jaskanskome kraju sa diplomom Agronomskog fakulteta, poboljšava i proširuje. Svojim znanjem i ustrajnim radom kao glavni enolog u „ Jaska vinu „ kroz gotovo četiri desetljeća do 1984. godine podižući proizvodnju kako u količini tako i kvaliteti, gradnji podruma i sadnji vinove loze na dobrobit ovdašnjih ljudi, postiže da je vino iz jaskanskoga kraja bilo prepoznato i cijenjeno diljem cijele bivše države i šire. Svoje znanje Janko dalje prenosi i na svoje sinove Velimira i Mladena, a isto tako kroz brojne dane i sate strpljivošću, druženjem, entuzijazmom i radom u vinogradu i podrumu i na svoje unuke Ratimira i Zvonimira.

 • Podrum

  Danas obitelj Budinšćak posjeduje podrum kapaciteta tri vagona ( 30.000 litara) od čega 20.000 litara čine hrastove bačve, a ostalo inoks posuđe. Budući da je podrum nadzemni kako bi se spriječilo direktno zagrijavanje od sunca, uz zidove debljine 80 cm sagrađene su tri arkade koje štite južni zid, te ne dolazi do prevelike oscilacije temperature u podrumu. Ispred podruma nalazi se i stara Hrvatska preša iz 1871 godine. Sve to nalazi se u staroj obiteljskoj kuriji iz 1869. godine u Malunju na kućnom br. 52 na Budinšćakovom brijegu. Obitelj posjeduje i buteljski podrum iz 1904. godine u Jaski, koji se nalazi pod zemljom dimenzija 7 x 15 metara gdje u uvjetima stalne temperature i vlage dozrijeva vino u buteljama prije stavljanja na tržište. 
  U blizini kurije nalaze se vinogradi obitelji Budinšćak sa oko 8 000 čokota na površini od približno 2 hektara u kojima se uzgajaju kvalitetne i vrhunske sorte kao što su silvanac zeleni ( u čistom nasadu zasađen 1952. godine, rekonstruiran 2012 godine ) muškat otonel, graševina, kraljevina i šipelj (1958. godine ) te rajnski rizling (2005 godine) na prvoklasnim južnim i jugozapadnim položajima na oko 250 metara nadmorske visine od kojih se rade kvalitetna vina: Silvanac zeleni, Muškatel, Rajnski rizling te bijelo vino Cuvée.

 • Vinogradi

  Kroz minula desetljeća obitelj Budinšćak na mirnim malunjskim bregima podno Japetića u svetojanskom vinogorju, radom u svojim vinogradima i umijećem u podrumu dobiva za svoj rad brojna priznanja, plakete te zlatne i srebrne medalje i diplome na brojnim izložbama diljem Hrvatske. U svojim vinogradima u divnom i bajkovitom svetojanskom kraju ukorijenjeni u svojoj vinarskoj prošlosti i s pogledom u budućnost obitelj Budinšćak nastavlja dalje svojim trudom i radom proizvoditi tu Božansku kap za okrjepu ljudske duše, na radost svoju i brojnih prijatelja obitelji, te znalaca i ljubitelja kvalitetne kapljice.

 • Proizvodnja vina

  Od 1992. godine proizvodimo i prodajemo vino u boci s vlastitom etiketom i oznakom kontroliranog podrijetla . Etiketu krasi slika kurije, rad akademskog slikara i velikog prijatelja obitelji gosp. Josipa Resteka (1915 – 1987). Godišnje proizvedemo oko 75 hektolitara kvalitetnog vina s kontroliranim podrijetlom te 30 hektolitara bijelog miješanog vina. Kreator vina koje i danas proizvodimo bio je dipl. ing. Janko Budinšćak, prvi jaskanac koji je završio Agronomski fakultet u Zagrebu i dugogodišnji enolog Jaska vina . U upisnik proizvođača grožđa i vina bio je upisan od 1980. godine . On je tradiciju obitelji u proizvodnji kvalitetnih vina zvanjem enologa poboljšao i proširio preko brojnih uglednih posjetitelja obiteljskog podruma a njegov put uz neke nove spoznaje danas nastavljaju njegovi unuci Ratimir i Zvonimir.

 • Nagrade

  Prva zlatna medalja za vina obitelji Budinšćak dobivena je 1928. godine na Prvoj izložbi i sajmu vina u Zagrebu.
  Kroz minula desetljeća obitelj Budinšćak na mirnim malunjskim bregima podno Japetića u svetojanskom vinogorju , radom u svojim vinogradima i umijećem u podrumu dobiva za svoj rad brojna priznanja , plakete te zlatne i srebrne medalje i diplome na brojnim izložbama diljem Hrvatske .

Kurija Budinšćak

Dugogodišnja obiteljska tradicija vinarstva i podrumarstva. 

Naša priča